Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Χορεύοντας στη Βροχή.....


Όποιος θεωρεί ότι στη Λιακάδα βρίσκεται η απόλυτη Ευτυχία,
είναι γιατί ποτέ του δεν χόρεψε στη Βροχή....



***Χορεύει η εκπληκτική Sarah Mc Creanor***


Επειδή, Ζωή, δεν σημαίνει...περιμένω να περάσει η Καταιγίδα,
αλλά...μαθαίνω να χορεύω στη Βροχή......

Για κάθε Όνειρο που χάνεται,ένα Νέο γεννιέται...


Με Αθωότητα και Όνειρα ,συναρμολογήσαμε τον Κόσμο μας....
Ότι είδαμε...αγγίξαμε...μυρίσαμε...γευτήκαμε...ζήσαμε...είναι πλασμένο από το υλικό ενός Κόσμου - Προορισμού,που συμπληρώνει το παζλ των Ονείρων που κάναμε, όταν ήμασταν Παιδιά...
Χαιρόμαστε...λυπούμαστε...φοβόμαστε...ερωτευόμαστε...χωρίζουμε και ξανασμίγουμε...με την ίδια Λαχτάρα της ατέλειωτης Αναζήτησης ....
Γινόμαστε Πομποί και Δέκτες...Θύτες και Θύματα...Κυνηγοί και Θηράματα...με την ίδια Διάθεση,της συνεχούς Ανακάλυψης...
Και όλα αυτά,μέσα σε χιλιάδες τοπία και κλίματα...
Σε μυριάδες τόπους και σχήματα...
ΑΙΧΜΗ





***Το απόσπασμα είναι από την ταινία "Le Ballon Rouge" Albert Lamorisse***



"Βλέπετε, μονάχα η ήττα προκαλεί την σκέψη, την αναθεώρηση και την περισυλλογή. 
Με την ήττα μόνο ξαναγεννιόμαστε κι έχουμε το κουράγιο να ξαναζήσουμε απ’ την αρχή τα ίδια λάθη σε καινούργιες φόρμες. 
Ενώ η νίκη, είναι πανωλεθρία του αισθήματος και εξευτελισμός της ψυχικής ισορροπίας. 
Η νίκη οδεύει τους νικητές στα ταβερνεία και στα πορνεία."
Μάνος Χατζιδάκις

***Οι φωτογραφίες είναι από τη συλλογή της Zena Holloway***


Καλημέρα !!!!

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Πεπρωμένο.....

Είναι αδύνατο σε άνθρωπο να γλυτώσει άλλον άνθρωπο από το πεπρωμένο του,
αναφέρει ο Πατέρας της Ιστορίας,Ηρόδοτος.....

Τι συμβαίνει όμως, όταν το...."αντίπαλον δέος",είναι ο Χρόνος ,αυτοπροσώπως ;;;;
Είναι η δύναμη της Αγάπης,ισχυρότερη και διαρκέστερη,ώστε ν'αντέξει και να δαμάσει κι Αυτόν ακόμα τον Πανδαμάτορα Χρόνο ;;;


Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Χρόνου - που παρουσιάζεται ως η προσωποποίηση του χρόνου - και της αδυναμίας του να κατανοήσει την επιθυμία του να αγαπήσει έναν θνητό. 
Οι σκηνές συνδυάζουν μια σειρά από σουρεαλιστικά έργα ζωγραφικής του Νταλί,με το χορό και την μεταμόρφωση. 
Παρακολουθήστε λοιπόν,το θαυμάσιο αποτέλεσμα της  πιλοτικής παραγωγής,που ξεκίνησε το 1945 - 58 χρόνια πριν από την ολοκλήρωσή της - και ήταν μια συνεργασία μεταξύ του Walt Disney και του Ισπανού  υπερρεαλιστή ζωγράφου, Σαλβαντόρ Νταλί. 
Η επεξεργασία του Destiny(Πεπρωμένο) του Salvador Dali και του Walt Disney,που έγινε από τον Νταλί και τον John Hench,είχε διάρκεια 8 μηνών, μεταξύ του 1945 και 1946. 
Ο Hench περιγράφεται ως «πνευματική υπόσταση" που ήξερε καλύτερα από τον Dali τα μυστικά της ταινίας της Disney. 
Για κάποιο χρονικό διάστημα, το έργο παρέμεινε μυστικό. 
Το έργο του ζωγράφου Salvador Dali ήταν να προετοιμάσει μια σειρά έξι λεπτών,που να συνδυάζει κινούμενα σχέδια με ζωντανούς χορευτές και ειδικά εφέ για μια ταινία με την ίδια μορφή όπως το "Fantasia". 
Ο Νταλί στο στούντιο,επεξεργαζόταν τους χαρακτήρες της Disney,που αγωνίζονται ενάντια στο χρόνο - το γιγαντιαίο ηλιακό ρολόι που προκύπτει από τη μεγάλη πέτρινη όψη του Δία και που καθορίζει τη μοίρα όλων των ανθρώπινων μυθιστορημάτων. 
Ο Νταλί και ο Hench είχαν δημιουργήσει μια νέα τεχνική animation(κινουμένου σχεδίου), το κινηματογραφικό ισοδύναμο της «παρανοϊκής ιδιοσυγκρασιακής συνείδησης» του Νταλί.
Η μέθοδος ήταν εμπνευσμένη από το έργο του Φρόυντ για το υποσυνείδητο και τη συμπερίληψη των κρυφών και διπλών εικόνων.
Ο Νταλί,σχετικά με την υπόθεση του έργου,δήλωσε: "Η Ψυχαγωγία αναδεικνύει την τέχνη...οι δυνατότητές της είναι απεριόριστες."

Η πλοκή της ταινίας έχει περιγραφεί από τον Νταλί ως : «Μια μαγευτική απεικόνιση του προβλήματος της ζωής μέσα στο λαβύρινθο του χρόνου."
Ο Walt Disney είπε ότι ήταν : «Μια απλή ιστορία για μια νεαρή κοπέλα στην αναζήτηση της αληθινής αγάπης."



***Το τραγούδι Destino,του οποίου τη μουσική του έγραψε ο Armando Dominguez,ερμηνεύει θαυμάσια,με την υπέροχα αισθησιακή της φωνή,η εξαιρετική Dora Luz ***

Τα συμπεράσματα....δικά σας....!!!


Καλό Ξημέρωμα....

Κι ένα Υπέροχο & Δροσερό 

Σαββατοκύριακο για όλους !!!

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Εκφοβισμός....

Η Σχολική Χρονιά φτάνει αισίως στο τέλος της,αφήνοντας σε όλους τους συμμετέχοντες - Παιδιά,Εκπαιδευτικούς,Γονείς - αναμνήσεις ευχάριστες ή και δυσάρεστες .
Ο Βασικός Στόχος,που ανάγεται στη διδασκαλία,στην καλλιέργεια και προώθηση της γλώσσας και στη διάδοση των αξιών του πολιτισμού, επετεύχθη (;)!!!
Η διαμόρφωση των αντιλήψεων που θα προφυλάξει τους νέους Ανθρώπους από τον φανατισμό,τα πάθη και τις ακρότητες και ο σεβασμός της υψηλής και πανανθρώπινης αξίας της Ζωής,είχαν άραγε το μερίδιό τους στο Βασικό Στόχο ;;;
Αν ναι,ποιος ο βαθμός της επιτυχίας ;
Επανειλημμένα,πια, αναφέρεται το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού( Bullying ) από τον ένα μαθητή ή από ομάδα μαθητών,σε άλλον,σε διάφορες μορφές - σωματική βία (σπρωξίματα, χτυπήματα, σεξουαλική παρενόχληση, χειρονομίες),λεκτική βία (προσβολές, κοροϊδία, απειλές, διάδοση φημών), σύγχρονος(;) εκφοβισμός μέσω κινητών τηλεφώνων και Διαδικτύου - που όλες τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον κοινωνικό εκφοβισμό,αποκλείοντας τον μαθητή από τη συμμετοχή του σε ομαδικές δραστηριότητες και σε παρέες...


Η σχολική βία,είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.. 
Αδιάφορο και υποβαθμισμένο σχολείο,απόρριψη και αυταρχική συμπεριφορά από την οικογένεια, βίαιη κοινωνία, μέλλον χωρίς μέλλον...
Η αποτελεσματικότερη ασπίδα προστασίας από τον εκφοβισμό - η άμεση ενημέρωση των Γονέων και Εκπαιδευτικών - που επιτρέπει τον εντοπισμό των παιδιών που βρίσκονται σε δυσμενή θέση και χρειάζονται στήριξη,τις περισσότερες φορές γίνεται πολύ αργά,όταν πια είναι δύσκολο να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της ψυχοσωματικής ισορροπίας.
Τα θύματα εκφοβισμού συχνά δεν μιλάνε γι'αυτό που τους συμβαίνει,από φόβο για αντίποινα...
Η σιωπή τους, αλλά και των άλλων παιδιών που είναι μάρτυρες του εκφοβισμού επιτρέπει στην βία να συνεχιστεί και να ενταθεί, με εξαιρετικά οδυνηρές συνέπειες για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού.


Ανακάλυψα αυτό το video clip,πριν μερικές μέρες και σκέφτηκα πολύ,πριν το αναρτήσω,επειδή οι σκηνές είναι σκληρές και προκαλούν αισθήματα αποστροφής...
Όμως η αγανάκτηση,για την Απάθεια - περισσότερο - καθώς και την σιωπηρή αποδοχή και συγκάλυψη των δραστών,από το σύνολο των παρατηρητών - Ανηλίκων και Ενηλίκων (!!!) - ενίσχυσε την απόφασή μου για τη δημοσίευση ...
Παρακολουθείστε,λοιπόν, το video clip και αναλογιστείτε,πόσο πιο "σκληρά" μπορούν να είναι τα έξι(6) λεπτά απλής θέασης,από το χρονικό διάστημα που λαμβάνει χώρα ένα παρόμοιο γεγονός στην καθημερινή ζωή και το μέγεθος της απανθρωπιάς που αυτό συνεπάγεται...


Το Σχολείο και η Οικογένεια,αποτελούν τις βασικότερες μικρογραφίες της Κοινωνίας μας...
Είναι αναγκαίο τα συναισθήματα να εκφράζονται ελεύθερα και τα προβλήματα να συζητιούνται "ανοιχτά",χωρίς τον φόβο του εμπαιγμού.


Λέμε ΟΧΙ σε κάθε μορφή Εκφοβισμού  !!!!!!!!

Η Σχολική Χρονιά φτάνει αισίως (;;;) στο τέλος της...
Πότε τελειώνει ο κανιβαλισμός ;;;
Πού σταματά η κτηνωδία ;;;
AIXMH



Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Ήθος – Πάθος – Λόγος....



Ζούμε με συναισθήματα , όχι με τις ώρες στο ηλιακό ρολόι.
Θα έπρεπε να μετράμε το Χρόνο με τους χτύπους της Καρδιάς.
Αριστοτέλης



Το πείραμα με τον Βιολιστή στο Μετρό (Washington Post),της Νέας Υόρκης,λίγο ως πολύ το γνωρίζουμε όλοι.
Αυτό,που ενδεχομένως μας διαφεύγει,είναι ο σκοπός για τον οποίο διεξήχθη μια τέτοια κοινωνική μελέτη,πέρα από το προφανές της αδυναμίας εστίασης στην Ομορφιά που μας περιβάλλει,καθώς και την ανικανότητά μας να αναγνωρίσουμε το τι είναι σημαντικό,τι μας αρέσει και σε τι δίνουμε προτεραιότητα,όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση πίεσης,άγχους και στρές.
Ο Αριστοτέλης,στη Ρητορική,είπε ότι για να μπορέσεις να επικοινωνήσεις σωστά με τους ανθρώπους και να τους πείσεις για κάτι ή ακόμη περισσότερο να τους παρακινήσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις  τρεις μεθόδους :


 Ήθος , επειδή ο καθένας θα πρέπει να είναι ο ίδιος αξιόπιστος σαν χαρακτήρας για να μπορούν οι άλλοι να τον ακούσουν και ακόμη περισσότερο να τον εμπιστευτούν. 
– Πάθος , για να μπορέσει κάποιος να δείξει εμπιστοσύνη και να ακολουθήσει τον άλλο,θα πρέπει να μπορέσει να του αποδείξει ότι κατανοεί τα δικά του συναισθήματα. 
– Λόγος , για να μπορεί κανείς,να στηρίξει αυτά που λέει σε δεδομένα και να μη βλέπει τα πράγματα μέσα από τα δικά του μάτια και μόνο,λαμβάνοντας υπ'όψιν το γεγονός πως ,ο καθένας μας έχει τη δική του λογική και τη δική του οπτική γωνιά από την οποία βλέπει τα πράγματα, τα αντιλαμβάνεται και τα επεξεργάζεται.
Γι'αυτό και σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ χρειαζόμαστε τις μεθόδους αυτές καθημερινά για να διορθώσουμε ή να αναπτύξουμε καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις.  



Παρακολουθήστε,λοιπόν,σ'αυτό το καταπληκτικό animation,τον διάλογο μεταξύ του Joshua Bell,που εκφράζει το παράπονο του και του Αριστοτέλη,που τον καθησυχάζει, εξηγώντας παράλληλα τη Θεωρία του...
***Ενεργοποιήστε τους Ελληνικούς Υπότιτλους,κάνοντας "κλικ" στο τετραγωνάκι,κάτω δεξιά της οθόνης***

What Aristotle and Joshua Bell can teach us about persuasion...Conor Neill....ΕΔΩ



    Και μέχρι να επικοινωνούμε όλοι πιο 

               αποτελεσματικά....

    Να υγειαίνουμε και να χαμογελάμε !!!



Λαχτάρησα μιά χώρα....


Λαχτάρησα μιά χώρα...Τζένη Καρέζη...ΕΔΩ

Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης .
Από το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Εχθρός Λαός"








Καλή Εβδομάδα !!!








Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Μυστικά της Γης.... !!!

.....Μα ότι είναι Αληθινό,ποτέ του δεν νικιέται....
Στο Σύμπαν ξενιτεύεται,ποτέ να μην ξεχνιέται.....
Γιώργος Γκώνιας




Καλημέρα...!!!

Αντί Προσευχής....

Μια πολύ τρυφερή και μελωδική (προσ)Ευχή ,
 για να ημερέψουν τ'αγρίμια της ψυχής αυτών που μένουν πίσω 
και ν'ανακουφιστούν οι καρδιές αυτών που βρίσκονται μακριά ,
κυνηγώντας το όνειρο μιας πιο ανθρώπινης διαβίωσης...

Καθώς κι ένα χάδι νοερό, για ν'απαλύνει τον ύπνο όλων των "Νυχτοπαιδιών" ,
που δεν είχαν την πολυτέλεια να εισέλθουν στις προσευχές κάποιου......
ΑΙΧΜΗ





























Καλό Ξημέρωμα....

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Λευκαύγεια....


Όλα τα Όνειρα....Όνειρο τα κληρονομεί....

...Ανώτερες σπουδές: η μακρά ζωή μου κοντά στον ποιητή Άθω Δημουλά. 
Χωρίς εκείνον, είμαι σίγουρη ότι θα είχα αρκεστεί σε μια ρεμβαστική, αμαθή τεμπελιά, προς την οποίαν, ίσως και σοφά, ακόμα ρέπω. 
Του οφείλω το λίγο έστω που της ξέφυγα, την ατελή έστω μύησή μου στο τι είναι απλώς φωνήεν στην ποίηση και τι είναι σύμφωνον με την ποίηση, 
του οφείλω ακόμα την πικρότατη δυνατότητα να μπορώ σήμερα, δημόσια, να το μνημονεύω εις επήκοον της πολυπληθούς λήθης...

...Ο κόσμος πρόκοψε με ανθρώπους που εν γνώσει της ματαιότητας, για να αντεπεξέλθουν τον πόνο της ματαιότητας, δημιούργησαν. 
Μπορείς λοιπόν να προχωράς, αρκεί να μη γονατίζεις στη σκέψη της ματαιότητας. 
Όλη η ζωή μας είναι μια εκκρεμότης; Αφού είμαστε θνητοί. 
Επειδή είναι προσωρινός ο άνθρωπος, γίνεται ενοχλητικός και διεκδικητικός αντίπαλος. 
Ενώ, αν μπορούσαν να διαρκούν οι χαρές που νιώθει, θα ήταν πολύ καλύτερος...

...Κυνηγέ, υποπτεύομαι γιατί σκοτώνεις τα πουλιά. Τα απωθημένα σου φτερά εκδικείσαι...
Ηρέμησε λοιπόν. Έχω κι εγώ ένα σωρό απωθημένους ουρανούς, μα δε σκοτώνω άστρα...

...Μη μελαγχολείς την ανάστασή σου. 
Είδες ποτέ σου θαύμα να χάλασε χατίρι παραμυθένιας τύχης ; 

...Συνδυασμοί πολλοί, αλλά πόσοι γνώρισαν τη ρηματική του «ζω» απεραντοσύνη...

...Απ’ ό,τι άργησε να ‘ρθει κι από το τι δεν ήρθε, χειρότερα μας φέρθηκε αυτό που περιμέναμε τι είναι μη γνωρίζοντας...


...Ακόμα και τα χαρίσματά μας όταν ασκούμε, πάλι ένα μέσον βάζουμε για να κερδίσουμε κάτι. 
Ακόμα και το να θέλει κανείς να είναι ποιητής, είναι μια φιλοδοξία από την οποία κάτι προσδοκά. 
Μα και η δόξα δεν είναι μικρό ούτε και τόσο ηθικό κέρδος...

...Αν κάποιος την ώρα που διαβάζει ένα ποίημα πει «έτσι νιώθω κι εγώ» κι αν υποθέσουμε ότι αυτό τον βοηθάει, είναι για πέντε λεπτά. 
Τα επόμενα πέντε λεπτά περιμένει η Ζωή απ’ έξω με το ντουφέκι της και τους πυροβολισμούς της. 
Και η ποίηση δεν μπορεί να προκαλέσει αφλογιστίες, ούτε αλεξίσφαιρο είναι η Ποίηση...

...Ρωτάς από πού κι ως πού γράφω τη συμπόνοια με όμικρον γιώτα. 
Ποιος ξέρει, θα με παρέσυρε η άπνοια, ο ανοίκειος, το ποίημα, η οίηση, το κοιμητήριο, η οικουμένη, το οικτρόν και η αοιδός επιθυμία απ’ την αρχή να ξαναγραφόταν ο κόσμος. 
Εξάλλου, σου θυμίζω, η συμπόνια πρωτογράφτηκε λάθος από το Θεό...


...Από τον κόσμο των γρίφων φεύγω ήσυχη. Δεν έχω βλάψει στη ζωή μου αίνιγμα: δεν έλυσα κανένα...

...Από τα όνειρα που ανάθρεψα το πιο πονετικό μου: να μη γερνάω μόνη...



Δια χειρός και Διανοίας....

Κικής Δημουλά


Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Από καρδιάς....

Το έργο που έχω αναλάβει δεν είναι πραγματικά δύσκολο, μόνο που θα ‘πρεπε να είμαι αθάνατος για να το φέρω εις πέρας.
                                           Χόρχε Λουίς Μπόρχες ( 1899-1986 , Αργεντινός συγγραφέας)





Ο υγιής άνθρωπος δεν βασανίζει τους άλλους. 
Γενικά είναι οι βασανισμένοι που εξελίσσονται σε βασανιστές.
                                                                                              Karl Jung, 1875-1961, Ελβετός ψυχίατρος




























   Όταν αποφασίζεις να φέρεις στον Κόσμο 

                  ένα Παιδί,

    σημαίνει ότι έχεις πάρει την απόφαση 

          ν'αφήσεις την Καρδιά σου 

          να κυκλοφορεί ελεύθερη,

            έξω από το σώμα σου...

Ντύσε τη λοιπόν,προσεκτικά,με το μανδύα 

της ψυχής σου...

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Μια Βροχή Μαγευτική !!!

Η ζωή δεν είναι πώς θα επιβιώνεις στην καταιγίδα, αλλά πώς θα χορεύεις στη βροχή...

Μια Βροχή αλλιώτικη ...


Παρακολουθήστε μια πολύ όμορφη συλλογή,από βροχές Μετεωριτών,τα τελευταία επτά χρόνια...
Από τον φωτογράφο Thomas O'Brien.



Καλή Εβδομάδα !!!

Μεταίχμιο....

Δεν έχει σημασία ποιόν δρόμο θα περπατήσει κάποιος...
Υπάρχουν πολλά μονοπάτια για να διαβεί,αρκεί να το κάνει με Πίστη στον Εαυτό του...
με Καρδιά....
και Βήμα σταθερό μπροστά...
χωρίς Φόβο...
μονάχα για την Προσδοκία της Συνάντησης...
για τη Γοητεία του Άγνωστου....
για την Περιπέτεια της Αναζήτησης...
για την Χαρά της Ανακάλυψης...
για την Απαξίωση του Αναπότρεπτου...
ΑΙΧΜΗ



Ξωτικά - Λιζέτα Καλημέρη ...ΕΔΩ




Την αυγή μπορείς να την φτάσεις μόνο περπατώντας το μονοπάτι της νύχτας...


Όνειρα γαλήνια !!!

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Καλό Μήνα !!!

 Με  ώθηση τη Δύναμη της Ψυχής ,
Καλοτάξιδος
 και 
Πλούσιος σε Εκπληκτικές Εμπειρίες 
και 
Στιγμές Μοναδικές ,
 να είναι ο Ιούνης , για όλους.... !!! 
ΑΙΧΜΗ






















Καλό Καλοκαίρι !!!